Хроника на болката
Продуктът (Хроника на болката) е добавен в кошницата.
Хроника на болката

Хроника на болката

Рейтинг:
Издател: Вакон
Корици: Меки
Брой страници: 314
Език: български
ISBN: 9786192500443
-
1
+
19,00 лв.
+
Добави в кошницата
+
Сподели:
Описание
Коментари
0
Добави коментар

Описание

 
 
В Хроника на болката Иво Иванов ни потапя в дива амалгама, съставена от напълно различни, действителни истории, разхвърляни във всички точки на времето и пространството. Да, между тях съществува съединителна тъкан - болката. Но дали тя е повод за отчаяние и разруха, или суровина за онази необяснима сила, върху която се крепи чудото, наречено човек?

Отговорът зависи от теб и от това какво се крие между твоите корици. В последните години нашият свят бе разтърсен из основи. Всяка точка на нашето малко синьо кълбо бе подложена на пандемии, поляризация, войни, популизъм, катаклизми и инфлация. Да, много бяха поводите за фатализъм, но дори в тях имаше място за надежда. Стремежът на човека към светлина не може да бъде угасен дори в най-жестоката буря.

Вселената е пълна с мистерии и най-голямата от тях е всеки един от нас. Или поне в това вярва Иво Иванов. По много особен начин ние сме вътре в тази книга. Защо и как? На този въпрос можеш да отговориш единствено ти.

Иво Иванов е писател, журналист, пътешественик и най-вече - човек. Повече от 30 години той разказва реални, пречупени през неговия поглед истории, които звучат като приказки и карат читателите му да мислят, да вярват, да се борят и да мечтаят. Книгите му често се предават от ръка на ръка и от сърце на сърце, защото темите, посланията и мислите, вплетени в разказите му, са толкова човешки, че ще останат актуални завинаги. Автор е и на сборниците с разкази Кривата на щастието и Отвъд играта.
Откъс от книгата
 
 
"Тази книга няма предговор

На 26 април 1986 г., в 1 ч. 23 мин. и 40 сек. сутринта оператор в залата за управление на АЕЦ Ленин се подчинява на указанието на началник-смяната Александър Акимов да активира аварийната система за понижаване на мощността на прегрелия реактор, който вече е обречен поради фатална поредица от грешки както на персонала, така и във функционалния дизайн на електроцентралата. Аварийната система трябва да спусне регулиращи пръти в самия търбух на активната зона и реакцията да бъде спряна напълно. Прътите са съставени от обогатен изотоп на металоида бор, който залавя топлинни неутрони, но краищата им са направени от графит.

Поради налягането в авариралия реактор прътите не успяват да влязат докрай. Единствено графитът е потопен и това води до временно изместване на охладителя. Мощността се покачва до немислимите 30 хил. мегавата, а температурата в активната зона достига няколко хиляди градуса! Девет секунди по-късно енергоблок номер 4 избухва в толкова неистова експлозия, че капакът на реактора, тежащ над хиляда тона, е раздробен и изстрелян във въздуха през покрива на централата.

Огромен облак от силно токсични радиоактивни частици са разпръснати високо в атмосферата и попаднали в обятията на поредица въздушни течения, поемат в няколко различни посоки. Най-заразени са Беларус, Русия и разбира се, Украйна. Евакуирани са стотици хиляди, включително цялото население на град Припят. Подложени на йонизираща радиация, 100 пъти по-висока от тази след бомбардировката на Хирошима, всички дървета в местната гора придобиват зловещ кървавочервен цвят и умират. Оттогава наричат това място Червената гора. Трудно е да се каже със сигурност какви са последствията у нас, но според някои източници са заразени поне 5 хил. кв. км от територията на България. В продължение на няколко дни населението не беше уведомено за опасната ситуация. Казват, че членовете на политическия елит обаче са били снабдявани с вносна храна, за да не консумират нашите заразени продукти.
Помня къде бях по това време. Бях излязъл в годишен отпуск от казармата и с група приятели се шляехме цял ден по софийските улици под топлия пролетен (и вероятно радиоактивен) дъжд. Никога няма да бъдат изчислени с абсолютна сигурност пораженията върху живота на милиони европейски жители, попаднали под пелената от радиационен прах.

Едно от нещата, които знаем обаче, е, че в следващите няколко години в заразените райони се раждат много деца с редица жестоки увреждания. Едно от тези деца се появява на бял свят на 19 юни 1989 г. Никой не би предположил, че един ден точно това дете ще се превърне в една от най-големите легенди на американския спорт. Момиченцето се ражда с един бъбрек, по шест пръста на всеки крак, със слепени пръсти на ръцете и без палци. Единият ѝ крак е с 15 сантиметра по-къс от другия. Липсват основни кости и в двете ѝ подбедрици и детето се придвижва с мъчително усилие. Малко след като ѝ дават името Оксана, родителите ѝ я оставят в сиропиталище в Киев. Навремето бях разказал историята на легендарната Джесика Лонг, която в много отношения напомня тази на Оксана. И в същото време е много, много различна.

Оксана прекарала цели седем години и половина в три различни сиропиталища. Условията в тях не били тежки - те били ужасяващи... смазващи... кошмарни. Било толкова студено, че било съвсем нормално децата да виждат дъха си в дългите мрачни коридори. Гладът бил постоянен спътник на сирачетата. "Има неща, които човек може да игнорира, но гладът е изтезание, с което беше невъзможно да свикнем" - сподели наскоро Оксана пред HBO. В сиропиталището идвали бездетни родители, но бързо отминавали момиченцето с деформирани крачета. "Повече от всичко исках да имам семейство - спомня си Оксана. – Шепнех си: Изберете мен! Изберете мен! После страдах. Обвинявах се, че не съм достатъчно сладка. В крайна сметка обаче се примирих, че ще си остана самичка".

Една вечер била прималяла от глад и заедно с най-добрата си приятелка Лени решили да се промъкнат в кухнята в търсене на хляб. Някой ги чул и нахълтал вътре. Оксана успяла да пропълзи под масата и да се скрие, но Лени била заловена. "Грабнаха я и започнаха да я бият - спомня си Оксана. – Аз си запуших ушите, но видях как я удрят с всичка сила. Накрая не се движеше. Вдигнаха безжизненото ѝ тяло и го изнесоха." От този ужасен епизод са минали десетилетия, но въпреки това Оксана не издържа и се разрида пред камерата, добавяйки през сълзи: "Никога повече не видях Лени. Тя беше единственото подобие на семейство, което имах. И единствената ми опора в онези... онези ужасни нощи".

Сигурно се питате какви са тези ужасни нощи? Сигурно се питате колко още страдание може да се стовари върху едно толкова уязвимо, невинно и беззащитно дете? О, да... има неща, толкова жестоки, толкова немислими, че Оксана дълго се страхувала от нощта, страхувала се да заспи. И едва миналата година намери сили да говори за тях. В стаята ѝ започнали да се появяват сенки. Всяка нощ. Сенки на непознати мъже. Сенки, които плащали на приюта, за да бъдат там, в стаята на едно сакато сираче. Сенки от преизподнята...

Веднъж Оксана се опълчила срещу едно от тези чудовища. Разярен, мъжът извадил сгъваем бръснач, с който разрязал корема на детето. Животът на Оксана бил спасен, но кожата ѝ е белязана завинаги със зловещ, огромен белег. Какво ли е щяло да се случи с нея? Тя самата смята, че сигурно е щяла да изчезне, погълната от системата. Че нямало да оцелее и никой никога не е щял да научи за това. Подобно на Лени... подобно на толкова много други изоставени деца. Но Оксана не била съвсем сама на този свят. Някой чак на другия край на света я обичал. Неомъжена жена на име Мелани Гай Мастърс била видяла черно-бяла снимка, публикувана в изданието на агенция по осиновяване. Петгодишното момиченце гледало без усмивка, но с копнеж от снимката, а очите му били толкова дълбоки, толкова добри и толкова поглъщащи, че американката разбрала на мига: това е моето дете!

"От агенцията се опитаха да ми кажат, че Оксана е твърде голяма и че мога да си осиновя бебе вместо нея, но аз не исках да чуя" - спомня си Мастърс.
Поради бюрократични препятствия осиновяването отнело цели две години, но един прекрасен ден, невярваща и омаломощена от щастие, Оксана прегърнала новата си майка. Когато било взето от сиропиталището, седемгодишното момиче тежало 15 килограма.
"Беше колкото тригодишното дете на моите съседи" - твърди Мастърс.
Ето какво пише на картичката, която изпратила на своите роднини и близки няколко седмици по-късно:
Открито: Малко парченце от рая, точно тук, на Земята
Мелани Гай Мастърс с гордост обявява осиновяването на един украински ангел на име Оксана Евгения Бондарчук Мастърс.
Осиновена: На 15 януари 1997 г. в Украйна
Пристигнала в САЩ: На 1 февруари 1997 г.
Родена: На 19 юни 1989 г.
Ръст: Един метър и един сантиметър
Тегло: 16 килограма
Коса: Кестенява
Очи: Пъстри
Усмивка: Заразителна

Оксана започнала своя втори живот, обградена от обич и грижи, но едно дете, минало през ада, не може просто да избяга от себе си, от травмите, от призраците на миналото. Не смеела да се разплаче цяла година, за да не разочарова новата си майка. Страхувала се, че тя може да се откаже от нея и да я върне обратно. Не говорела много за сиропиталището и не казвала нищо за жестокия белег на корема. Майка ѝ знаела, че нещо я тормози, но не искала да я притиска. Купувала ѝ много кукли. Оксана си играела с тях, обсипвала ги с грижи и ги наричала с едно и също име... Лени.

Междувременно претърпяла няколко операции на пръстите на ръцете. Две години по-късно се наложило да ампутират левия ѝ крак над коляното. На 13-годишна възраст бил ампутиран и десният. Детето навлизало в сложна възраст и приело ампутациите много тежко. По препоръка на майка си започнало да тренира академично гребане. "Когато влязох в лодката, получих ново усещане за свобода и контрол - нещо, което ми бе отнемано толкова често в моето минало - споделя Оксана. – Открих, че колкото повече се натоварвам, толкова по-силна, бърза и независима се чувствам. Тялото ми реагира на болката с нарастваща сила и целеустременост. Аз предизвиквах водата и тя предизвикваше мен."

Оксана прегръща това усещане и не го пуска... до ден днешен. Класира се за параолимпийските игри в Лондон и печели първия медал в този спорт за Съединените щати. Но това е само началото. Момичето започва да тренира като звяр! Научава се да кара ски и успява да се класира за зимните игри. През лятото се хвърля в колоезденето. Бързо започва да доминира и в биатлона. Болката е в миналото, силата - в настоящето. Оксана вилнее като ураган по вода, асфалт, сняг и лед. И печели, печели, печели! Днес тя е легенда без еквивалент в американския спорт. Участва в шест последователни параолимпиади, от които печели 17 медала в четири различни спорта! Има и 22 медала от световни първенства и е носител на редица награди. В Съединените щати името Оксана Мастърс е еквивалент на успеха и силата на волята.

Войната в Украйна пренебрегна древното олимпийско примирие и реши да не изчака параолимпийските игри в Пекин тази година. Съревнованията още не бяха започнали, но Оксана бе готова да се върне в Америка. Оказало се, че въпреки ужасите, които бе преживяла в сиропиталището, тя гледала на себе си и като на украинка. Не можела да спи. Не можела да яде. Нощем плачела от безсилие, че не може да помогне с нещо на първата си Родина. Казва, че искала да се откаже от Игрите, защото не можела да си представи, че ще се състезава, за да печели медали в момент, в който бушува война на мястото, където е родена. То било част от нея, от онова особено ДНК, в което са вплетени нейната сила, воля и характер. И може би именно те я накарали да не се откаже. Вместо това Оксана решила да се състезава и ако спечели медал, да дари паричната награда на деца с увреждания в Украйна. Страхувала се, че войната ще ги остави сираци, и не искала те да бъдат сполетени от нейната участ. Малко по-късно, водена от неистова сила, Оксана спечели рекордните седем медала и дари всеки цент от наградните 200 хил. долара за украинските деца."
Из книгата

Продукти от същата категория

Ние и другите. Френската мисъл за човешкото многообразие

Автор: Цветан Тодоров
Издател: Изток - Запад
Жанр: Публицистика и мемоари
29,00 лв.

Ние и другите. Френската мисъл за човешкото многообразие

Описание     "Цветан Тодоров (1939 - 2017) публикува книгата Ние и другите. Френската мисъл за човешкото многообразие в...
Автор: Цветан Тодоров
Издател: Изток - Запад
Жанр: Публицистика и мемоари
29,00 лв.
+
+

Завинаги твой, Винсент

Автор: Винсент ван Гог
Издател: Кръг
Жанр: Публицистика и мемоари
20,00 лв.

Завинаги твой, Винсент

Описание     Из писмата на художника до брат му Тео. Съставител: Елица Иванова. Отхвърлен приживе, днес Вин...
Автор: Винсент ван Гог
Издател: Кръг
Жанр: Публицистика и мемоари
20,00 лв.
+
+

Българите такива, каквито са

Автор: колектив
Издател: Изток - Запад
Жанр: Публицистика и мемоари
10,00 лв.

Българите такива, каквито са

Описание     "... От всички раси, населяващи Югоизточна Европа, българите са най-малко достойни и най-неприятни. Противн...
Автор: колектив
Издател: Изток - Запад
Жанр: Публицистика и мемоари
10,00 лв.
+
+

Ако се родиш жена

Автор: Ориана Фалачи
Издател: Сиела
Жанр: Публицистика и мемоари
23,00 лв.

Ако се родиш жена

Описание     Тази книга събира някои от най-значимите страници, написани от Ориана Фалачи по темата за правата на ж...
Автор: Ориана Фалачи
Издател: Сиела
Жанр: Публицистика и мемоари
23,00 лв.
+
+

Истории от ръчния багаж

Автор: Георги Милков
Издател: Книгомания
Жанр: Публицистика и мемоари
25,00 лв.

Истории от ръчния багаж

Описание     Само човек, който стои на педя от лицето на Кадафи и се взира в мътния му поглед, привлечен от необяснима фатали...
Автор: Георги Милков
Издател: Книгомания
Жанр: Публицистика и мемоари
25,00 лв.
+
+

България в потури, но с цилиндър. Нашенски истории от едно време

Автор: Петя Александрова
Издател: Хермес
Жанр: Публицистика и мемоари
19,95 лв.

България в потури, но с цилиндър. Нашенски истории от едно време

Описание     Преработено и допълнено издание. Книгата на Петя Александрова включва 65 истории, свързани с културно-политически...
Автор: Петя Александрова
Издател: Хермес
Жанр: Публицистика и мемоари
19,95 лв.
+
+

Мигове от живота

Автор: Вирджиния Улф
Издател: Кръг
Жанр: Публицистика и мемоари
20,00 лв.

Мигове от живота

Описание     Книгата Мигове от живота на Вирджиния Улф излиза на български за първи път и е точно това, което заглавиет...
Автор: Вирджиния Улф
Издател: Кръг
Жанр: Публицистика и мемоари
20,00 лв.
+
+

Оловна тишина. Историята на един разстрел

Автор: Ивайла Александрова
Издател: Жанет 45
Жанр: Публицистика и мемоари
35,00 лв.

Оловна тишина. Историята на един разстрел

Описание     "Ивайла Александрова не громи идоли и не сваля ореоли. Оценките, доколкото ги има, не идват от нея....
Автор: Ивайла Александрова
Издател: Жанет 45
Жанр: Публицистика и мемоари
35,00 лв.
+
+

Книга на безпокойството

Автор: Фернандо Песоа
Издател: Кръг
Жанр: Публицистика и мемоари , Дамски романи,Съвременни романи
28,00 лв.

Книга на безпокойството

Описание     Самотник по избор, поет по душа, съзерцател по призвание, големият португалски автор Фернандо Песоа ни...
Автор: Фернандо Песоа
Издател: Кръг
Жанр: Публицистика и мемоари , Дамски романи,Съвременни романи
28,00 лв.
+
+

Живот в киното

Автор: Ъруин Уинклър
Издател: Колибри
Жанр: Публицистика и мемоари
29,00 лв.

Живот в киното

Описание     Истории от 50 години в Холивуд. От края на 60-те години в продължение на десетилетия Ъруин Уинклър проду...
Автор: Ъруин Уинклър
Издател: Колибри
Жанр: Публицистика и мемоари
29,00 лв.
+
+

Кървавата държавна безопасност

Автор: Юрий Мухин
Издател: Прозорец
Жанр: Публицистика и мемоари
15,00 лв.

Кървавата държавна безопасност

Описание     В Кървавата държавна безопасност публицистът Юрий Мухин, след като анализира десетки исторически афери пр...
Автор: Юрий Мухин
Издател: Прозорец
Жанр: Публицистика и мемоари
15,00 лв.
+
+

Кървавата държавна безопасност

Автор: Юрий Мухин
Издател: Прозорец
Жанр: Публицистика и мемоари
15,00 лв.

Кървавата държавна безопасност

Описание     В Кървавата държавна безопасност публицистът Юрий Мухин, след като анализира десетки исторически афери пр...
Автор: Юрий Мухин
Издател: Прозорец
Жанр: Публицистика и мемоари
15,00 лв.
+
+

Затворничка в Техеран

Автор: Марина Немат
Издател: Прозорец
Жанр: Публицистика и мемоари
20,00 лв.

Затворничка в Техеран

Описание     Истинска история за оцеляването. Марина Немат разказва разтърсващата история на живота си в Иран по време на...
Автор: Марина Немат
Издател: Прозорец
Жанр: Публицистика и мемоари
20,00 лв.
+
+

Хроника на болката

Автор: Иво Иванов
Издател: Вакон
Жанр: Публицистика и мемоари
19,00 лв.

Хроника на болката

Описание     В Хроника на болката Иво Иванов ни потапя в дива амалгама, съставена от напълно различни, действителни ист...
Автор: Иво Иванов
Издател: Вакон
Жанр: Публицистика и мемоари
19,00 лв.
+
+

Уанкойн: Жената, която измами света

Автор: Николай Стоянов
Издател: Изток - Запад
Жанр: Публицистика и мемоари
12,00 лв.

Уанкойн: Жената, която измами света

Описание     Всичко започва през 2014 г., когато българката Ружа Игнатова, вече Доктор Ружа, дава начало на уанкойн. Заявка...
Автор: Николай Стоянов
Издател: Изток - Запад
Жанр: Публицистика и мемоари
12,00 лв.
+
+

Изчезналата криптокралица

Автор: Джейми Бартлет
Издател: Бард
Жанр: Публицистика и мемоари
21,99 лв.

Изчезналата криптокралица

Описание     Ружа Игнатова - възход и падение. 175 страни, четири милиарда долара, една измама - шеметният възход на най-г...
Автор: Джейми Бартлет
Издател: Бард
Жанр: Публицистика и мемоари
21,99 лв.
+
+

Неизпратени писма до Маргарита

Автор: Иван Гарелов
Издател: Труд
Жанр: Публицистика и мемоари
22,00 лв.

Неизпратени писма до Маргарита

Описание     "Панорама" запази гражданския мир. Тя се превърна в институция. От нея политиците се учеха на толерант...
Автор: Иван Гарелов
Издател: Труд
Жанр: Публицистика и мемоари
22,00 лв.
+
+

Мотоциклетни дневници. Пътешествие из Латинска Америка

Автор: Ернесто Че Гевара
Издател: Асеневци
Жанр: Публицистика и мемоари , Пътеписи
25,00 лв.

Мотоциклетни дневници. Пътешествие из Латинска Америка

Описание     Двама студенти, изправени пред широкия път на Латинска Америка, отправили се на пътешествие, в което ще открият...
Автор: Ернесто Че Гевара
Издател: Асеневци
Жанр: Публицистика и мемоари , Пътеписи
25,00 лв.
+
+

Вихър. С шопите към Цариград

Автор: Антон Страшимиров
Издател: Българска история
Жанр: Публицистика и мемоари
16,00 лв.

Вихър. С шопите към Цариград

Описание     Автобиографичният разказ "Вихър. С шопите към Цариград" представя ролята на будната българска интелигенция...
Автор: Антон Страшимиров
Издател: Българска история
Жанр: Публицистика и мемоари
16,00 лв.
+
+

Русия на Путин

Автор: Анна Политковская
Издател: Бард
Жанр: Публицистика и мемоари
19,99 лв.

Русия на Путин

Описание     Препоръчваме критичен поглед към съдържанието на тази книга, предвид възможността част от него да е създадено с...
Автор: Анна Политковская
Издател: Бард
Жанр: Публицистика и мемоари
19,99 лв.
+
+