Мрежата на Кайзера
Продуктът (Мрежата на Кайзера) е добавен в кошницата.
Мрежата на Кайзера
-10%

Мрежата на Кайзера

Рейтинг:
Издател: Обсидиан
Корици: Меки
Брой страници: 456
Език: Български
ISBN: 9789547695146
-
1
+
19,00 лв.
16,91 лв.
+
Добави в кошницата
+
Промоцията важи от 21.03.2021 до 29.05.2021
Сподели:
Описание
Коментари
0
Добави коментар

Когато един американски президент търси помощ за свой немски приятел, бившият таен агент от отряд „Магелан“ Котън Малоун не може да откаже. Търсенето на отговори минава през забулени в тайнственост селища в Чили, богати ферми в саваната на Южна Африка и банкови трезори в Швейцария. Неочаквани разкрития, свързани със съдбата на Ева Браун и Мартин Борман, ще определят кой ще поеме кормилото на Германия, а оттам и накъде ще тръгне Европа.

Може ли историята да бъде пренаписана? Ами ако наистина е било така…

Най-амбициозният и стряскащо актуален трилър на майстора на историческите мистерии. Стив Бери ни забавлява, но и ни дава сериозен повод за размисъл.
 
„Буклист“

 

Откът от историческия трилър на Стив Бери


Масите нямат много време да мислят. А колко невероятна е готовността на съвременния човек да вярва.
Адолф Хитлер

Пролог

Провинция Бавария, Германия
Събота, 8 юни
10:40 ч.


Дани Даниълс се радваше на свободата да не е повече президент на Съединените щати. Разбира се, на него му харесваше да е президент. И в продължение на осем години се бе справял с работата си по най-добрия въ­з­можен начин. Но особено ценеше сегашния си живот. Свободата да се движи. Да ходи където си поиска. И когато си поиска.


Беше отказал охраната на Тайните служби, каквато се полага на всеки бивш президент. Като причина бе изтъкнал нежеланието да се пилеят парите на данъкоплатците. Но истината бе, че не обичаше бавачки. Ако някой искаше да му навреди, бе добре дошъл да опита. Той все още умееше да се грижи за себе си, а и като бивш президент едва ли представляваше особена заплаха за когото и да било.

Разбира се, хората го познаваха. Беше неизбежно. И всеки път той реагираше приветливо и дружелюбно. Както го бе учила някога майка му.
Но в това затънтено кътче на Южна Бавария, в дъждовната пролетна утрин, шансовете някой да го познае бяха много малки. Той вече от шест месеца не заемаше поста. В политиката това е цяла вечност. Сега беше младши сенатор от великия щат Тенеси. И се намираше тук, за да помогне на приятел.

Защо? Защото така постъпват приятелите.

Лесно бе открил полицейския участък в Партенкирхен. Това планинско градче до такава степен се беше сляло със съседния Гармиш, че бе трудно да се каже къде свършва едната община и къде започва другата. От гранитната сграда се виждаше старият олимпийски стадион за хокей, където през 1936 г. Германия бе провела Зимните олимпийски игри. Отвъд, в далечината, се издигаха покритите с вечнозелени гори алпийски склонове, насечени от ски писти, по които вече почти не се задържаше сняг.

Дани Даниълс трябваше да говори с някаква жена, задържана по личното нареждане на германския канцлер. Името ѝ по кръщелно свидетелство беше Хана Крес. От справка в Европол, направена предишния ден, се бе установило, че е гражданка на Европейския съюз. Нямаше полицейско досие. Разследващите органи се бяха добрали и до имотни регистри, от които ставаше ясно, че дамата притежава апартамент в луксозна жилищна сграда в Минск, мерцедес С класа и за последната година е пътувала четиринайсет пъти в чужбина, при това без каквито и да било декларирани доходи. Явно никой не си бе дал труда да я посвети в изкуството на дискретността.

Готвеше се нещо голямо. И той го усещаше. Толкова голямо, че старата му приятелка и канцлер на Германия лично поиска помощта му.
Което го зарадва. Хубаво е да си нужен някому.

Той откри Хана Крес в малка стая за разпити, без прозорци, но ярко осветена и с неприятно скърцащ, покрит с плочки под. Седеше с цигара в ръка; въздухът в помещението беше пълен с лютив дим, от който го засмъдяха очите. Дани влезе и затвори вратата. Бе получил уверения, че по изрично нареждане на канцлера никой друг няма да наблюдава или записва разговора им.

– Защо съм задържана? – попита направо тя на почти приличен английски.
– Някои хора са преценили, че тук е мястото двамата с вас да се запознаем.
Той нямаше никакво намерение да отстъпва пред агресивността ѝ. Жената изпусна нов облак дим.
– Защо ми пращат американски президент? Това не те засяга.

Дани вдигна рамене, седна срещу нея и постави жълт хартиен плик върху масата.

Толкова по въпроса за анонимността.

– Вече не съм президент. Просто гражданин.
Тя се изсмя.
– Колкото злато е просто метал.
Добре казано.
– Аз дойдох в Германия да доставя плик – каза тя, като посочи с пръст. – А не за да ме арестуват. А сега американски президент иска с мене да говори?
– Май днес ти е особено добър ден. Тук съм, за да помогна на приятел. Мари Айзенхут.
– Почитаемата госпожа канцлер на Германия. Самата Ома.
Дани се усмихна на прякора. Означаваше баба. На нацията. Намек за възрастта ѝ, както и за дългогодишната ѝ служба като канцлер. В Германия няма мандатност. Можеш да останеш на поста, докато народът те иска. Добра система, помисли си той.

Тя дръпна с наслада за последен път от цигарата си, после смачка фаса в пепелника.

– Дошъл си, за да говорим. Нека говорим. После ме пуснете да си ходя.
Тази жена се бе появила вчера в Гармиш за среща, уредена с поредица от имейли до кабинета на канцлера от човек на име Герхард Шюб. Целта на кореспонденцията била да съдейства за предаване на папка с документи, а Крес била посочена за куриер. Което обясняваше плика. След като изпълнила задачата, Хана Крес била арестувана. Защо ли? Добър въпрос, на който неговата стара приятелка – германският канцлер – не бе отговорила докрай откровено. Но кой беше той, че да оспорва методите ѝ? Достатъчно му бе да се включи в играта.
– Кой е Герхард Шюб? – попита той.

Тя се усмихна и при тази промяна в изражението ѝ той забеляза синината от дясната страна на лицето. Лилавеещото петно донякъде загрозяваше иначе перфектните ѝ черти. Млечнобялата ѝ кожа, изваяните нос и уста странно контрастираха с леденостудените, сякаш мъртвешки очи.

– Един човек, който се опитва да помага – отвърна тя.
Това не беше отговор.
–  Ще те попитам отново. Кой е Герхард Шюб?
– Човек, който знае много. – Тя посочи плика. – И споделя част от онова, което знае.
–  Защо не дойде лично да ни го каже?
– Не желае да се разкрива. Дори пред Ома. – Тя помълча, после добави: – Още по-малко пред някакъв бивш президент. Затова изпрати мен. – Тя го изгледа в упор. – Ти май нищо от това не разбираш?

Той веднага долови в обидната ѝ реплика неизказаното предупреждение.

Тук има нещо повече, отколкото си представяш.
– Има хора и неща от миналото, които не са загубили значение днес – каза тя. – Голямо значение при това. Както канцлер ще научи скоро, стига да се захване здраво с въпроса. Кажи на Ома да работи по-усърдно.
– За какво?
– За победа.

Странен отговор, но той го остави да мине покрай ушите му. Вдигна плика от масата.

– Вътре има лист с написани цифри. Приличат на джипиес координати. Такива ли са?
Тя кимна.
– Това е място. Казват, че струва си да се иде.
–  Защо?
Тя повдигна рамене.
– Откъде да знам? Аз съм само куриер.
– Вчера не си споменала нищо такова.
– Не ми дадоха възможност, преди да арестуват и ударят в лице.
Това обясняваше синината.
– Прочетох останалите документи в плика – каза той. – Става дума за отдавна минали неща. Като Втората световна война. Хитлер. Националсоциализма.

Тя се изсмя, кратко и невесело.

– Изумително е как история може да има значение. Внимавай, господин бивш президент, може нещо да научиш.
С тази жена явно не се излизаше лесно на глава. Но той никога не си бе падал по лесните неща.
–Герхард Шюб ли ще бъде моят учител?
– Той само се опитва да помогне.
– С каква цел?
–  Да откриете истина. С каква друга?

Тя се усмихна и посегна към пакета цигари. Той реши, че още няколко глътки дим може да ѝ развър­­­жат езика, затова ѝ позволи да запали. Тя дръпна жадно два пъ­­ти – това сякаш ѝ помагаше да се отпусне.
Дани имаше още въпроси към нея. Особено за произхода на документите в плика.

Най-напред се промениха очите ѝ. След предишното пасивно безразличие той прочете в погледа ѝ първо страх, после болка и накрая безнадеждност. Мускулите на лицето ѝ се стегнаха и изкривиха в гримаса. Пръстите ѝ изтърваха цигарата. Двете ѝ ръце се вдигнаха към гърлото. Езикът ѝ се подаде от устата; тя започна да се дави, опитваше се да си поеме въздух. По брадичката ѝ потекоха лиги.

Той скочи на крака и се надвеси над нея, за да ѝ помогне. Тя сграбчи реверите на сакото му с две ръце; очите ѝ бяха разширени от ужас.
– Кай... зера.

Пое задавено въздух, после главата ѝ клюмна на една страна; мускулите на шията ѝ вече не я държаха изправена. Ръцете ѝ пуснаха реверите му и тя се смъкна на стола. Дъхът ѝ миришеше едва доловимо на горчиви бадеми.

Дани познаваше тази миризма. Цианид. Погледът му се премести от пакета цигари на масата върху догарящия фас на пода.
Какво, по дяволите...?
И какво искаше да каже тя с...
Кайзера?

Продукти от същата категория

Жаден за мъст

Автор: Стивън Ледър
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.

Жаден за мъст

„Най-новият динамичен трилър на Ледър едва ли би могъл да бъде по-актуален... действието излиза от страницата и сграбчва читателя за гърлото.&ld...
Автор: Стивън Ледър
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.
+
+
-10%

Мрежата на Кайзера

Автор: Стив Бери
Издател: Обсидиан
Жанр: Криминални романи, Трилъри
19,00 лв.
16,91 лв.

Мрежата на Кайзера

Когато един американски президент търси помощ за свой немски приятел, бившият таен агент от отряд „Магелан“ Котън Малоун не може да откаже...
Автор: Стив Бери
Издател: Обсидиан
Жанр: Криминални романи, Трилъри
19,00 лв.
16,91 лв.
+
+
-10%

Огледално зло

Автор: Джеймс Патерсън, Джонатан Баркър
Издател: Плеяда
Жанр: Криминални романи, Трилъри
23,00 лв.
20,47 лв.

Огледално зло

Майкъл и Меган са брат и сестра с ужасяващо минало. Осиновителите им - психоложка и известен психиатър - ги отглеждат в среда, която ги пази от сурова...
Автор: Джеймс Патерсън, Джонатан Баркър
Издател: Плеяда
Жанр: Криминални романи, Трилъри
23,00 лв.
20,47 лв.
+
+
-11%

Кривата река

Автор: Дъглас Престън , Линкълн Чайлд
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.

Кривата река

Преди специален агент А. Ш. Л. Пендъргаст да се върне в Ню Йорк от Маями, го викат да разследва странен случай на западното крайбрежие на Флорида. Дес...
Автор: Дъглас Престън , Линкълн Чайлд
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.
+
+
-10%

Най-добрите криминални разкази на прочути писатели

Автор: Съставител: Иван Атанасов
Издател: Изток - Запад
Жанр: Криминални романи, Трилъри
19,90 лв.
17,71 лв.

Най-добрите криминални разкази на прочути писатели

Антологията включва избрани криминални разкази на популярни писатели. Сред тях има както автори, които са прочути именно в този жанр (Морис Льоблан, Г...
Автор: Съставител: Иван Атанасов
Издател: Изток - Запад
Жанр: Криминални романи, Трилъри
19,90 лв.
17,71 лв.
+
+
-10%

Господарят на хаоса - книга 6 - Колелото на времето

Автор: Робърт Джордан
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
27,99 лв.
24,91 лв.

Господарят на хаоса - книга 6 - Колелото на времето

В „Колелото на времето“ има нещо повече от обикновени приключения. Робърт Джордан притежава толкова непреодолимо и умело перо, че сюжетите...
Автор: Робърт Джордан
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
27,99 лв.
24,91 лв.
+
+
-10%

Четвъртата картина

Автор: Виктор Метос
Издател: Ера
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.

Четвъртата картина

Виктор Метос е автор на повече от 50 романа. Преди да започне писателската си кариера, той работи като прокурор и адвокат по наказателни дела. Но...
Автор: Виктор Метос
Издател: Ера
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.
+
+
-10%

Перфектният обир

Автор: Майкъл Крайтън
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
16,99 лв.
15,12 лв.

Перфектният обир

За да оберат един от най-луксозните хотели в Испания на Франко, трима американци трябва да се смесят със средиземноморския елит. За целта им се налага...
Автор: Майкъл Крайтън
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
16,99 лв.
15,12 лв.
+
+
-10%

Пираните от Неапол

Автор: Роберто Савиано
Издател: Сиела
Жанр: Криминални романи, Трилъри
18,00 лв.
16,02 лв.

Пираните от Неапол

Старите босове на Камората или са в затвора, или са се разкаяли, или са в немилост. Новите все още не са наложили пълен контрол над Неапол. Времената...
Автор: Роберто Савиано
Издател: Сиела
Жанр: Криминални романи, Трилъри
18,00 лв.
16,02 лв.
+
+
-10%

Тирани в сенките

Автор: Клайв Къслър, Бойд Морисън
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
16,99 лв.
15,12 лв.

Тирани в сенките

Само Хуан Кабрило и екипажът на „Орегон“ стоят между двама воюващи магнати и възможен пълен хаос. Преди две хиляди години индийският им...
Автор: Клайв Къслър, Бойд Морисън
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
16,99 лв.
15,12 лв.
+
+
-10%

Вихър през ключалката - твърда корица

Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Жанр: Криминални романи, Трилъри
26,00 лв.
23,14 лв.

Вихър през ключалката - твърда корица

Роланд и членовете на неговия ка-тет оставят зад гърба си Изумрудения дворец и се отправят към Кала Брин. Ала ги застига мразовеят – ураганен вя...
Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Жанр: Криминални романи, Трилъри
26,00 лв.
23,14 лв.
+
+
-10%

Aнгличанинът

Автор: Дейвид Гилман
Издател: BJS
Жанр: Криминални романи, Трилъри
20,00 лв.
17,80 лв.

Aнгличанинът

„Преследване, флирт и екшън в стил Джеймс Бонд“ – Sunday Times “A sweat-inducing tour de force” – The Times...
Автор: Дейвид Гилман
Издател: BJS
Жанр: Криминални романи, Трилъри
20,00 лв.
17,80 лв.
+
+
-10%

Работа с агенти на терен

Автор: Джон льо Каре
Издател: Колибри
Жанр: Криминални романи, Трилъри
18,00 лв.
16,02 лв.

Работа с агенти на терен

Нат – ветеран от британското разузнаване, се е прибрал в Лондон при многострадалната си съпруга Пру, убеден, че 47-годишния му стаж на резидент...
Автор: Джон льо Каре
Издател: Колибри
Жанр: Криминални романи, Трилъри
18,00 лв.
16,02 лв.
+
+
-10%

Натюрморт

Автор: Вал Макдърмид
Издател: Еднорог
Жанр: Криминални романи, Трилъри
21,90 лв.
19,49 лв.

Натюрморт

Нов случай за главен инспектор Пири В една мразовита зимна сутрин екипажът на риболовна лодка попада на тяло в морето. Бързо става ясно, че мъртвец...
Автор: Вал Макдърмид
Издател: Еднорог
Жанр: Криминални романи, Трилъри
21,90 лв.
19,49 лв.
+
+
-10%

Списъкът

Автор: Луси Фоли
Издател: Софтпрес
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.

Списъкът

Сватба, от която никой не е във възторг, забравени тай­ни и едно убийство ще ви подтикнат към куп догадки, но те ще са все погрешни. Алекс Майк...
Автор: Луси Фоли
Издател: Софтпрес
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.
+
+
-10%

МИНУТА ДО ПОЛУНОЩ

Автор: Дейвид Балдачи
Издател: Обсидиан
Жанр: Криминални романи, Трилъри
20,00 лв.
17,80 лв.

МИНУТА ДО ПОЛУНОЩ

Животът на специален агент Пайн се променя завинаги, когато преди около 30 години близначката ѝ Мърси е отвлечена от дома им. Споменът за случилото не...
Автор: Дейвид Балдачи
Издател: Обсидиан
Жанр: Криминални романи, Трилъри
20,00 лв.
17,80 лв.
+
+
-10%

ПО ОСТРИЕТО НА ИЗКУСТВОТО

Автор: Филип Гуин Джоунс
Издател: Ера
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.

ПО ОСТРИЕТО НА ИЗКУСТВОТО

​Трагедия връхлита Британския павилион – световно известен изкуствовед e убит върху една от инсталациите. В джоба му откриват картичка на &bdquo...
Автор: Филип Гуин Джоунс
Издател: Ера
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,99 лв.
16,01 лв.
+
+
-10%

Законът на невинността

Автор: Майкъл Конъли
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
15,99 лв.
14,23 лв.

Законът на невинността

Законът на невинността Вечерта, в която празнува голяма победа, адвокатът Мики Холър е спрян от пътен полицай, който намира труп на негов бивш клие...
Автор: Майкъл Конъли
Издател: Бард
Жанр: Криминални романи, Трилъри
15,99 лв.
14,23 лв.
+
+
-10%

Убийците от Оклахома и раждането на ФБР

Автор: Дейвид Гран
Издател: Сиела
Жанр: Криминални романи, Трилъри
18,00 лв.
16,02 лв.

Убийците от Оклахома и раждането на ФБР

Най-добрата книга за 2017 г. според Wall Street Journal, GQ, Time, Newsday, Entertainment Weekly и Vogue, „Убийците от Оклахома и раждането на Ф...
Автор: Дейвид Гран
Издател: Сиела
Жанр: Криминални романи, Трилъри
18,00 лв.
16,02 лв.
+
+
-10%

30 дни мрак

Автор: Джени Лунд Мадсен
Издател: Lemur
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,90 лв.
15,93 лв.

30 дни мрак

Хана е датска писателка на изтънчена литература, но въпреки забележителната критика, книгите й не са сред предпочитаните от масовия читател. В самотат...
Автор: Джени Лунд Мадсен
Издател: Lemur
Жанр: Криминални романи, Трилъри
17,90 лв.
15,93 лв.
+
+
-10%